Jakten på sannheten 2023

Her får du informasjon om den interaktive utstillingen på Hovedbiblioteket i Bergen.

Jakten på sannheten

Gjennom samtale og refleksjon, kunst, spill og interaktivitet gir Jakten på sannheten en læringsopplevelse til ungdom om dagens informasjonssamfunn i sosiale medier.

I dag forteller feeden vår oss alt fra hva vi skal spise til hva vi bør stemme ved høstens valg. Men kan vi egentlig stole på alt vi ser, hører og leser? Og hvordan kan vi være sikre på at vi baserer våre valg på sann informasjon?

Med konkrete eksempler fra en digital hverdag skal utstillingen bidra til å styrke ungdoms kildekritiske kompetanse og mediebevissthet i dagens informasjonssamfunn.

Praktisk informasjon

Utstillingen kan oppleves på Hovedbiblioteket i Bergen fra 24. august 2023. Publikum kan besøke utstillingen i bibliotekets åpningstider. For skolebesøk finner du mer informasjon nederst på denne siden.

Interaktivt spill

Hvordan kan vi navigere i en feed som er preget av algoritmer, kunstig intelligens og avsendere som ønsker å påvirke oss? I denne delen av utstillingen møter du en chatbot som trener deg opp til å bli din egen faktasjekker. Det interaktive spillet lar deg teste konkrete verktøy på eksempler fra sosiale medier.

Digital kunst

I U-rommet møter du digital kunst laget av Alinta Krauth og Jason Nelson. Deres arbeid og kunstverk søker svar på store spørsmål:

Hvordan responderer kunstnere og kreative forfattere på kunstig intelligens og deres krefter? Og hvordan kan man samarbeide med kunstig intelligens for å skape egen kunst, uten at kunstig intelligens tar over kunsten i arbeidet?

Skjermbilde av digital kunst.

Fire på rad

Ved skolebesøk får elevene blant annet spille fire på rad med et samtalebrett som spillbrett. Elevene skal dele sine tanker om sosiale medier, og reflektere rundt hvordan de ulike plattformene påvirker informasjonen de får om valg i 2023.

Utsnitt av samtalebrett

Plakater

Rundt på biblioteket henger plakater og QR-koder med verktøy du kan bruke i møte med dagens informasjonssamfunn. Skann QR-kodene for å se videoer og andre digitale ressurser, og les plakatene for tips og triks til kildekritikk i hverdagen.

For biblioteksverter

Her finner du all informasjon du trenger for å gjennomføre et skolebesøk i utstillingen.

For lærere og skoleklasser

Vil du besøke utstillingen med klassen din? Eller har dere vært på besøk og skal jobbe videre med temaet? Se denne siden.