Bli-kjent aktiviteter med fokus på kildebevissthet

Hensikt

Å bygge gode relasjoner er noe av det viktigste vi lærere gjør. Det legger til rette for å skape trygge rammer for læring og motivasjon videre gjennom skoleåret. Her får du tips til ulike aktiviteter knyttet til kildebruk som dere kan gjøre sammen med klassen den første tiden etter skolestart.

Omfang: 30 min - 2 timer

Sist oppdatert: 4. august 2020

Skolestart

På tross av at 2020 et et annerledes år, går vi igjen mot oppstartsuker av et nytt skoleår. Med pademien som bakteppe og innføringen av nye læreplaner er kritisk tenking og kildebevissthet kanskje viktigere enn noen gang. Vi i Tenk har samlet noen aktiviteter som kan være fine å bruke den første tiden etter skolestart. Her kan elevene være aktive, gjerne samarbeide, og dere kan prate sammen og diskutere underveis.

Bingo!

Hva med en god gammel Bingo? I Nyhetsjakten Bingo leser elevene nyheter og annen informasjon mens de jakter på saker som passer med bingobrettet. Hensikten er at elevene blir bevisst ulike ting som kan svekke eller styrke troverdigheten til innholdet de leser. Dette er et opplegg som kan ta kort tid, eller være en lengre arbeidsøkt for å stimulere leselyst og nysgjerrighet. Øvelsen kan også være et godt utgangspunkt for å løfte opp og prate om aktuelle nyhetssaker i klasserommet.

Kortspill

Grafer blir ofte brukt for å forklare informasjon. Noen ganger kan grafene forvirre mer enn de forklarer. Her er et kortspill der elevene blir kjent med vanlige fallgruver man kan gå i når man lager grafer. Dette opplegget kan gi elevene erfaringer som de kan bruke når de senere møter grafiske fremstillinger. Selv om det ser bra ut, betyr det ikke at det er riktig. Her får elevene også trent på muntlige ferdigheter.

Reklamejakt

I sommer har de fleste av oss feriert hjemme eller her i Norge. I den forbindelse har det vært fokus på hvordan influensere ikke alltid merker de sponsede innleggene sine tilstrekkelig. VG skrev blant annet en sak om dette i slutten av Juli: Forbrukertilsynet: Influencere merker ikke reklame på norgesferie godt nok. Hva med å ta med elevene på en Reklamejakt i sosiale medier? Dette er et opplegg som bygger bro mellom elevenes kritiske kompetanse og de plattformene elevene er på på fritiden.

Vi ønsker dere en god skolestart!Kanskje du også er interessert i:

Her finner du informasjon om faktasjekk som sjanger, undervisningsopplegg og ressurser knyttet til temaet.

Selvgående undervisningsopplegg med video og oppgaver. I egne videoøkter får elevene veiledning i arbeidet. Elevene får her praktisk erfaring i faktasjekk.

Dette er en dyptgående oppgave der elevene jobber selvstendig frem til innlevering. Når elevene er ferdig kan de levere video, tekst eller presentere resultatet i videokonferanse.

Nettkurs satt sammen av 10 ulike YouTube-filmer som tar for seg digital kildekritikk.

Passer best for VGS