Falske nyheter
Fagbegreper
Falske nyheter
Kritisk medieforståelse
Propaganda
Feilinformasjon
Desinformasjon
Fag
Norsk
Samfunnsfag
Kompetansemål
Hensikt
Gjennom undervisningsopplegget lærer elevene å gjenkjenne falske nyheter, hvordan skille fakta og meninger. De får også kjennskap til hvorfor noen ønsker å lage og spre falske nyheter.
Omfang: 1-2 økter
Sist revidert: september 2019
Undervisningsopplegg
Undervisningsopplegget består av en veilederguide og en ppt-presentasjon til bruk i klasserommet. Opplegget er laget av Medietilsynet, Utdanningsdirektoratet og Faktisk.
I veilederguiden (pdf) får du mer info om falske nyheter. Der står også fagbegrepene forklart. Veilederguiden gir også forslag til progresjon og tips underveis i undervisningen. Det kan være lurt å lese veilederen i forkant av undervisningen.
I timen kan du ha presentasjonen på tavla og bruke veilederguiden som støtte underveis.
Kanskje du også er interessert i:
En temaside med undervisningsopplegg og ressurser.
Dette samtalebrettet er ment som en relasjonsbyggende og morsom aktivitet i klasserommet. Samtidig inneholder det spørsmål som oppfordrer til kritisk tenkning rundt bruk av sosiale medier.
Målet med samtalen er å bevisstgjøre elevene på egen bruk av sosiale medier, og være kritisk til de ytringene de møter der inne. Dette står sentralt innenfor de overordnede temaene i fagfornyelsen.
Hvordan lese bilder kritisk? Plattfomer som Instagram, Youtube, Sanpchat, TikTok og 9gag publiserer mye av innholdet i bilde- eller videoformat. I dette undervisningsopplegget får elevene trent på konkrete teknikker for å lokalisere hvor bildet er tatt. De blir også kjent med noen bildeverktøy som kan være nyttig for bildegraving. Passer fra ungdomsskolen.