Klarer du å plassere bildet?

Fagbegreper

Faktasjekk

Feed

Bildegraving

Fag

Samfunnsfag

Læringsmål

  • Hva som kjennetegner falske nyheter

  • Hvordan faktasjekke en påstand

Hensikt

Hvordan lese bilder kritisk? Plattfomer som Instagram, Youtube, Snapchat, TikTok og 9gag publiserer mye av innholdet i bilde- eller videoformat. I dette undervisningsopplegget får elevene trent på konkrete teknikker for å lokalisere hvor bildet er tatt. De blir også kjent med noen bildeverktøy som kan være nyttig for bildegraving. Passer fra ungdomsskolen.

Omfang: 90 -140 min

Sist oppdatert: 4. desember 2020

Undervisningsopplegg

Forberedelse

Det kan være en fordel å ha sett litt på aktiviteten i elevenes først oppgave før du tar med opplegget til timen.

Del ut lenken til elevsiden til elevene.

Underveis

Del 1: I denne delen får elevene prøve seg på en oppgave laget av First Draft. Her skal elevene forsøke å finne ut hvor i verden ulike bilder er tatt. De må bruke hint de finner i bildet. Ulike søketeknikker kan brukes, som feks på ord, flagg, se på arkitektur og kulturelle uttrykk osv. Her kan elevene enten jobbe individuelt eller i par. Oppfordre dem til å lese tipsene som dukker opp underveis.

Del 2: Tidsmaskinen! Her kan dere ta for dere ulike steder i google maps, og se hvordan stedet har sett ut over tid. Kanskje kan dere velge et sted i nærheten av skolen deres, eller noen kjente steder som kan være aktuelle for dere?

Del 3: Nå skal elevene selv lage elementer til en bildequiz for klassen. De kan bruke google maps og street view til dette. De lager en slide med bilde og mulig hint som animasjoner, så kan du samle dem inn og ut fra bidragene lage en felles klassequiz dere kan teste ut sammen eller i smågrupper.

Avslutning

Oppsummer med elevene hvilke tips de har lært i løpet av økta, og prat gjerne sammen om når det kan være ekstra nyttig å være kritisk til bildene man møter.

Alternativer

Hos Geoguessr på https://www.geoguessr.com/ kan dere finne quizer der man kan bruke skilt og andre hint i bildet for å finne ut hvor det er, feks quizzen I saw the sign. Man må lage seg bruker for å spille quizene, men med gratisbruker kan man spille en quiz om dagen.

Ressurser til elever

Lenke til elevsiden: Klarer du å plassere bildet?

Kanskje du også er interessert i:

En temaside med fokus på undervisningsopplegg og ressurser som passer til bruk i hjemmeundervisning. En del av disse undervisningsoppleggene kan også passe som lekse.

Hvorfor har noen pepperkakeoppskrifter flere egg på ingredienslista, mens andre ikke har noen? Kan dette ha noe med hvem som publiserer oppskriften å gjøre?

Ofte kan kilden til informasjonen ha stor betydning for troverdigheten til informasjonen. Derfor kan det være lurt å ha som vane å sjekke opp kilden bak informasjon, dette kan gjøres ved en teknikk som kalles tverrlesing. I dette opplegget får elevene noen praktiske tips slik at de selv kan tverrlese oppskriftene.

Opplegget passer som et tverrfaglig opplegg eller i fagene norsk og mat og helse.

Har du fem minutter igjen av timen? Eller trenger du et tema til en klassediskusjon? Her er opplegget som både kan gjøres praktisk og ikke krever noe særlig forarbeid. Dilemmaer knyttet til kritisk mediebruk og kildebevissthet.