Faktasjekk Kongsvinger

Dette er en oversikt over Faktasjekk feeden din! Her finner du innhold og ressurser som du som lærer kan ha behov for.

Diskusjon

Om uka

I uke 45 kommer Tenk til Kongsvinger for å jobbe med elevene deres om faktasjekk og kildekritikk. På denne siden finner du nødvendig informasjon om uka, med linker og ressurser som kan være nyttige for deg som lærer. Denne videoen kan du vise for elevene dine i forkant.

Vi gleder oss til å komme til Sentrum videregående!
PDF med kjøreplan og informasjon til faktasjekk-uka. Samme informasjon som ligger i nedlastbar PDF med tittelen "Kjøreplan på Sentrum VGS"

Kickoff

På mandag i uke 45 kommer Tenk på besøk til Kongsvinger for å holde et kickoff-foredrag. Her vil elevene bli presentert for tematikken og få en innføring i kildebevissthet fra oss.

Ukesoppdrag

Elevene skal gjennom uka jobbe med å undersøke sitt kildeunivers. De skal velge seg et tema og sjekke hva ulike kilder sier om temaet. Kildene kan være alt fra sosiale medier som TikTok og Instagram til forskningsresultater og leksikon. Resultatet skal bli en plakat i form av for eksempel et tankekart.

Et tankekart med overskriften "Mitt kildeunivers". I midten står det "Hva sier ulike kilder om betakaroten". Boble 1: Kilde: NRK 4ETG på YouTube. Ingen poeng med å ta multivitaminpiller med mindre du har et definert behov for kosttilskudd. Boble 2: Kilde: Minmote.no. Betakaroten beskytter ikke mot solskader. Betakaroten gjør huden gulere, men den gjør deg ikke brunere når du soler deg. (Lege: Andre Ankerstjerne) Boble 3: Kilde: mintest.no. Betakaroten kan gi helseofrdeler som f.eks. at det omdannes til vitamin A. Kan behandle eksem med positiv effekt. Man skal ikke erstatte sunt kosthold med betakaroten. Man skal ikke bruke det hvis en røyker. Boble 4: Kilde: Goodforme.com. Man blir raskere brun. Beskytter mot solskader. Forebygger aldring. Får effekt etter 3-4 uker. Boble 5: Kilde: maja.no. Ingen gode studier bekrefter at kosttilskuddet opplever god effekt på huden. Beskytter ikke mot UV-stråler. Betakaroten gjør huden gulere, på samme måte som å spise mye gulrøtter. Øker risikoen for lungekreft blant røykere. Pil ut fra denne boblen: Hvem er kilden? Maja.no er en nettside som skal fungere som en digital legehjelp for kvinner. Maja er drevet av erfarne leger, som også skriver på nettsiden. Boble 6: Kilde: @betakarotenofficial på Instagram. Innlegg: "Betakaroten bidrar til norma hud-pigmentering og skal hjelpe mot soleksem #tan #summer #brunogblid #scandinavia" Boble 7: Kilde: @stay.honeybut på TikTok. Tips til å få mer tan: Ta betakaroten som hjelper deg med å bli solbrun. Pil ut fra denne boblen: Hvem er kilden? TikTok er et sosialt medie der brukere kan legge ut hva de vil av innhold og informasjon. Brukeren @slayy.honeybut har ingen informasjon på sin profil som tilsier at hun har kunnskap om kosttilskudd og betakaroten.
Et eksempel på et tankekart.

Undervisningsopplegg

Vi har valgt ut noen undervisningsopplegg som vi tenker kan passe spesielt bra med tematikken for uka. Her kan du finne opplegg som du kan gjennomføre med klassen din i løpet av uka, eller du kan velge andre opplegg som du tenker passer spesielt bra for din klasse.

Dypdykk

Tenk skal jobbe tett med en liten gruppe på 14 elever, som får et spesialoppdrag. Disse skal vi jobbe med på Festningen i Kongsvinger fra kl 10:00-14:00. Der skal de gjøre et dypdykk i feeden sin, og forberede en presentasjon som kan holdes for klassen, trinnet, elevrådet, eller andre grupper på skolen. Denne gruppa får mer informasjon direkte fra oss når vi jobber med dem.

Eksterne aktører

Flere lokale aktører involveres på ulike måter i løpet av uka.

Kickdown

Som en avslutning på uka har Tenk laget en presentasjon som hver lærer kan holde for sin klasse. Elevene i klassen kan også presentere plakatene sine, enten en og en, eller ved å ha en plakatvandring. Se presentasjonen (kommer) for mer utfyllende informasjon. I tillegg kan noen fra Dypdykk-gruppa komme og holde sin presentasjon, dersom det passer seg sånn.