Faktasjekk Sandvika

Dette er en oversikt over Faktasjekk feeden din! Her finner du innhold og ressurser som du som lærer kan ha behov for.

Om uka

I uke 41 kommer Tenk til Sandvika for å jobbe med elevene deres om faktasjekk og kildekritikk. På denne siden finner du nødvendig informasjon om uka, med linker og ressurser som kan være nyttige for deg som lærer. Denne videoen kan du vise for elevene dine i forkant.

Vi gleder oss til å komme til Sandvika!

Oversikt over uka

Klikk på bildet for å se i fullskjerm, eller last ned pdf dokumentet for å få klikkbare lenker.

Her er kjøreplanen for uka. Se avsnittet "Eksterne aktører" for mer utfyllende informasjon om hva de ulike bidragene går ut på.

Kickoff

På tirsdagen i uke 41 kommer Tenk på besøk til Sandvika for å holde et kickoff-foredrag. Kickoff vil finne sted i auditorium 106 på Kunnskapssenteret i Sandvika. Her vil elevene bli presentert for tematikken og få en innføring i kildebevissthet fra oss.

Tidspunkt for kickoff

08:45 – 09:45: 1STC, 1MKA, 1MKB, 1HEA, 1HEB, 1Hec, 1HED

10:15 – 11:15: 1STA, 1STB, 1STD, 1STE, 1STF, 1STG

Eksterne aktører

Under finner du mer informasjon om de ulike bidragene i løpet av uka. Du deltar med din klasse når det er satt opp. Meld gjerne i fra til Kristin hvis du ikke ønsker å benytte deg av tilbudet.

Faktisk og Tenk og noen av de eksterne aktørene kommer også til å ha stands stående gjennom uka ved resepsjonen. Ta gjerne med klassen bortom for å hente mer informasjon eller stille spørsmål i tidspunktene standen er bemannet.

Dypdykk

Tenk skal jobbe tett med en liten gruppe på 10-15 elever fra MK VG1, som får et spesialoppdrag. De får komme til oss på Pressens Hus i Oslo. Der får de bli litt kjent med Pressens Hus og de skal de gjøre et dypdykk i feeden sin, og forberede en presentasjon som kan holdes for klasser på kick down.

Tidspunkt for dypdykket er torsdag 13. september, kl 10.00-14.00. Elevene tar toget t/r Sandvika-OsloS. Vi i Tenk stiller med togbilletter. Dere tar L13 kl 09.25 fra Sandvika, og returen R10 som går 14.29 fra Oslo S. Togturen tar omtrent ett kvarter.

Det er fint om elevene har med mobiltelefon, laptop og ørepropper til å høre lyd. Dypdykket får lunsj av oss.

Vi gleder oss til å ta dere i mot på Pressens Hus i Skippergata 24 i Oslo!

Ukesoppdrag

Elevene skal gjennom uka jobbe med å undersøke sitt kildeunivers. Temaene de skal jobbe med er knyttet til "helse og livsstil", og de skal sjekke hva ulike kilder sier om temaet. Kildene kan være alt fra sosiale medier som TikTok og Instagram til forskningsartikler og leksikon. Resultatet skal bli en plakat i Glassgata eller på biblioteket i tillegg til videoer og lydfiler som vises i klasserommet. Utstyr til plakatene kan hentes hos Kristin på biblioteket.

Et eksempel på en plakat.

Undervisningsopplegg

Vi har valgt ut noen undervisningsopplegg som vi tenker kan passe spesielt bra med tematikken for uka. Her kan du finne opplegg som du kan gjennomføre med klassen din i løpet av uka, eller du kan velge andre opplegg som du tenker passer spesielt bra for din klasse. Her finner du også elevsiden til ukesoppdraget, hvis du ønsker at elevene dine jobber med det.

Kickdown

Som en avslutning på uka har Tenk laget en presentasjon som hver lærer kan holde for sin klasse. Se presentasjonen for mer utfyllende informasjon.

Elevene i klassen kan også presentere plakatene sine, enten en og en, eller ved å ha en plakatvandring. I tillegg kan noen fra Dypdykk-gruppa komme og holde sin presentasjon, dersom det passer seg sånn.

Spørsmål?

Håper denne siden kan bidra til at du har det du trenger av informasjon. Har du spørsmål underveis i uka, så kan trolig Kristin svar på dem. Hvis ikke, så er du velkommen til å kontakte Vilde på mail: vilde@faktisk.no eller telefon 40060303.