Søk bedre!

60 min

Dette er et kurs i hvordan du kan lære å søke bedre i din søkemotor. Oppgaven har to deler. Lykke til!

Hvorfor dette kurset?

Når du gjør et søk i en søkemotor leter den gjennom millioner av sider for å prøve å finne akkurat det du er ute etter. For å unngå at søkemotoren tar altfor mange valg for deg, kan det være lurt å be om nøyaktig det du leter etter.

Denne oppgaven består av to deler:

Del 1: Hvordan gjøre et søk mest mulig konkret?

Del 2: Gjør bedre research til din egen oppgave!

Søkekurs del 1

Gjør de søkene som står forklart under med de eksemplene som er oppgitt. Jobb i læringspar der du og sidemannen gjør hvert deres søk på hver deres enhet. En av dere bruker den søketeknikken som er oppgitt, mens den andre søker på "vanlig" måte. Se om dere får ulike resultater, og diskuter hvilket søk som fungerte best til formålet.

Legg spesielt merke til disse tingene:

  • Hvor mange resultater kommer opp med/uten avansert søk?
  • Er det noen forskjell på resultatene som kommer opp?
  • Når kan du tenke deg at denne typen søk kan være nyttig i din skolehverdag?

Søk 1: Frasesøk

Dette søket fungerer for å sette ord i en bestemt rekkefølge. Kanskje husker du litt av en sangtekst, men ikke hele tittelen? Eller kanskje du leter etter et produkt fra en bestemt produsent. Eksempler:

"nå er den hellige time"

"Apple airpods pro"

Søk 2: Manglende ord

Sett inn en stjerne (*) der det kan mangle et ord. Kanskje du lurer på hva Hailey Baldwin heter nå som hun har giftet seg med Justin Bieber? Eller kanskje du har lyst til å teste vegansk ost, men lurer på hva andre synes om produktet før du kjøper det?

"Hailey * Bieber"

“Vegansk ost er *”

Søk 3: Fjern uønskede ord

Bruk minus-tegnet (-) for å fjerne ord du ikke vil ha med i søket.

For eksempel hvis du er på leting etter bilder eller artikler om Melania Trump, der ektemannen Donald ikke er med.

“MelaniaTrump” -“DonaldTrump” gir treff på Melania Trump, men fjerner saker der også Donald er omtalt.

Søk 4: Ord som står i nærheten av hverandre

Angi hvor mange ord det skal være i mellom søkebegrepene, og bruk AROUND (såkalt nærhetsoperator). Tallet angir hvor mange ord det maksimalt skal være i mellom søkeordene. For eksempel hvis du lurer på hva Erna Solberg har sagt om et spesielt tema.

“Erna Solberg” AROUND 5 “vindkraft”

Søk 5: Omvendt bildesøk

Dette søket kan brukes dersom du lurer på hvor et bestemt bilde kommer fra. Kanskje har det vært publisert et annet sted før? Eller kanskje lurer du på hvem personen på bildet er?

Følg instruksen i videoen.

Søk 6: Søk på et bestemt nettsted

Dette søket kan være nyttig hvis vet at du ønsker informasjon fra en bestemt kilde. For eksempel hvis du lurer på hva avisa Bergens Tidende har skrevet om artisten Kygo.

Se videoen og forsøk selv!

Søk 7: Avansert datosøk

Lurer du på hva som ble skrevet om fotballspiller Erling Braut Haaland før han ble verdenskjent? Da kan du gjøre et avansert datosøk, som vist i videoen.

Søkekurs del 2

Nå har du fått prøvd de ulike søketeknikkene, og du kan begynne å gjøre research til din egen oppgave. Bruk teknikkene til å søke konkret på det du trenger informasjon om. Samle kildene du finner i et eget dokument på pcen din.

Og husk! Det er lov å ha andre venner enn Google.