Ukesoppdrag: Ditt kildeunivers

Hva sier TikTok og SNL? Du skal undersøke hva ulike kilder sier om et tema, og hvem som står bak informasjonen.

Tekstarbeid
Diskusjon

Undersøk ditt kildeunivers!

I dag har vi stor tilgang på informasjon. Vi både mottar den og oppsøker den på ulike plattformer og fra ulike , for eksempel nettaviser, sosiale medier, forskningsartikler, vennene våre og så videre.

Men bak denne informasjonen kan det ligge mange interesser, og en kilde kan ha en bak innholdet den publiserer. Informasjon kan bli vinklet og presentert på en ikke-objektiv måte, både bevisst og ubevisst. Derfor er det lurt å både sjekke hva slags kilde som står bak informasjonen, og å sjekke hva flere kilder sier om det samme temaet før du danner deg en mening.

I denne oppgaven skal du ta for deg et tema og sjekke hva ulike kilder sier om temaet. Du skal både se på kilder du vanligvis sjekker, og kilder du ikke bruker til vanlig. Til slutt skal du lage en plakat og reflektere med læringspartner.

Velg deg et tema

Velg deg et tema som du ønsker å finne ut mer om.

Undersøk

Undersøk hva ulike kilder sier om temaet. Du skal se på kilder du kjenner fra før, og utfordres til å finne kilder du vanligvis ikke ville brukt. Du skal også undersøke hvem kilden er, og forsøke å finne ut hvilken agenda de kan ha.

Noter funnene dine utfyllende så du er klar til å lage plakaten.

Lag plakat

Start på plakaten og skriv i stikkordsform. Se eksempel. Plakaten skal vise ditt kildeunivers og hva det sier om temaet du har valgt deg.

Bruk gjerne farger og illustrasjoner på plakaten din. Bruk for eksempel én farge om kildene du bruker i hverdagen din, og en annen farge på kildene du vanligvis ikke oppsøker.

Sett av plass til å få med notater fra refleksjonen.

Et tankekart med overskriften "Mitt kildeunivers". I midten står det "Hva sier ulike kilder om betakaroten". Boble 1: Kilde: NRK 4ETG på YouTube. Ingen poeng med å ta multivitaminpiller med mindre du har et definert behov for kosttilskudd. Boble 2: Kilde: Minmote.no. Betakaroten beskytter ikke mot solskader. Betakaroten gjør huden gulere, men den gjør deg ikke brunere når du soler deg. (Lege: Andre Ankerstjerne) Boble 3: Kilde: mintest.no. Betakaroten kan gi helseofrdeler som f.eks. at det omdannes til vitamin A. Kan behandle eksem med positiv effekt. Man skal ikke erstatte sunt kosthold med betakaroten. Man skal ikke bruke det hvis en røyker. Boble 4: Kilde: Goodforme.com. Man blir raskere brun. Beskytter mot solskader. Forebygger aldring. Får effekt etter 3-4 uker. Boble 5: Kilde: maja.no. Ingen gode studier bekrefter at kosttilskuddet opplever god effekt på huden. Beskytter ikke mot UV-stråler. Betakaroten gjør huden gulere, på samme måte som å spise mye gulrøtter. Øker risikoen for lungekreft blant røykere. Pil ut fra denne boblen: Hvem er kilden? Maja.no er en nettside som skal fungere som en digital legehjelp for kvinner. Maja er drevet av erfarne leger, som også skriver på nettsiden. Boble 6: Kilde: @betakarotenofficial på Instagram. Innlegg: "Betakaroten bidrar til norma hud-pigmentering og skal hjelpe mot soleksem #tan #summer #brunogblid #scandinavia" Boble 7: Kilde: @stay.honeybut på TikTok. Tips til å få mer tan: Ta betakaroten som hjelper deg med å bli solbrun. Pil ut fra denne boblen: Hvem er kilden? TikTok er et sosialt medie der brukere kan legge ut hva de vil av innhold og informasjon. Brukeren @slayy.honeybut har ingen informasjon på sin profil som tilsier at hun har kunnskap om kosttilskudd og betakaroten.
Et eksempel på en plakat om betakaroten.

Refleksjon

Gjør deg opp en mening om temaet på bakgrunn av kildene du har brukt og hva de sier. Diskuter spørsmålene under med læringspartner. Noter litt fra refleksjonen på plakaten din.