Introduksjon til kunstig intelligens

Fremveksten av kunstig intelligens stiller nye krav til kildekritisk kompetanse. Det omfatter å vite litt om hva KI er, hvilke former det kan ta og ikke minst hvordan vi kan være kildekritiske i møte med KI.

Hva er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens er en teknologi og et fagfelt innen programmering. Kunstig intelligente programmer er trent opp til å gjøre oppgaver uten at mennesker er involvert. Eksempler på kunstig intelligens du møter i hverdagen er ansiktsgjenkjenning på mobilen din, chatboter i kunderservice, robotstøvsugere og virtuelle assistenter som Siri og Alexa.

Det “intelligente” i kunstig intelligens handler om at et program utvikler seg selv og selv finner ut hvordan det skal løse en oppgave. Derfor kan ikke vi mennesker vite sikkert hvordan programmet har løst oppgaven, vi kan kun se resultatet av oppgaven.

Generativ KI

Den typen kunstig intelligens som produserer nytt innhold, for eksempel bilder og tekst, kalles generativ kunstig intelligens. Eksempler på dette er ChatGPT som produserer tekst, og Dall-E som produserer bilder.

Teksten vi får fra språkmodeller som ChatGPT, er ikke basert på informasjon den har lagret et sted, men på ordsammensetninger den har lest tidligere.

La oss ta et eksempel. Hvis man spør ChatGPT hvor i Norge Det kongelige slott ligger, vil den som oftest svare Oslo. Det er ikke fordi den henter frem kunnskap om hverken Slottet eller Oslo, for den har ingen slik kunnskap. Men ordene Slottet og Oslo opptrer mye oftere sammen i datamaterialet enn Slottet og noen annen by. Det er statistisk sannsynlig at disse ordene passer sammen, og det er grunnen til at man får svaret Oslo. Dette er slik all generativ KI lager innhold, og gjelder også for musikk, bilder, video og lyd.

Flere av de store språkmodellene har fått funksjoner der man kan legge inn informasjon, eller der den kan søke på internett etter svar. Likevel har ikke programmene noen mekanisme for å sjekke om svarene de kommer med, er sanne. Det betyr at selv om ChatGPT tar utgangspunkt i korrekt informasjon, kan den fremdeles sette sammen ord og setninger på en måte som gjør at den genererte teksten inneholder unøyaktigheter eller rene faktafeil. Dette er fordi programmet først og fremst er laget for å sette sammen ord i en rekkefølge som gir godt språk, og ikke har noen mekanismer for å kontrollere at det den skriver, er sant.

Kildekritikk i møte med KI