Bør rettssaker dekkes av TikTokere?

30-60 min

I dette opplegget skal elevene reflektere over og diskutere hvorvidt influensere på TikTok har noe i en rettssak å gjøre, og potensielle fordeler og ulemper ved at influensere dekker nyhetsinnhold i sine kanaler.

Tekstarbeid
Diskusjon
Video

Forberedelse

Se gjennom elevsiden og forbered deg på å dele den med elevene. Avgjør om du printer ut vedlagt ukebrev eller lar dem lese det digitalt. Under Alternativer finner du også Aftenposten Forklart sin podcast om temaet som du kan bruke i egen forberedelse og/eller i undervisningen.

Gjennomføring

Introduser temaet for elevene og gjennomgå målene for økten. Elevene skal:

  • diskutere forskjellen på redaktørstyrte medier og sosiale medier som kilder til nyheter og informasjon
  • gjenkjenne og reflektere over etiske dilemmaer som oppstår når influensere skal formidle nyheter og informasjon på sine plattformer
  • diskutere hvorvidt TikTokere har noe å gjøre i en rettssak eller ei

Del ut elevsiden.

Elevene gjør oppgave 1

Elevene leser Aftenpostens ukebrev fra sjefredaktør Trine Eilertsen.

Elevene gjør oppgave 2

Elevene ser en video om redaktørstyrte medier og sosiale medier. Her får de et innblikk i de største forskjellene mellom dem som kilde til informasjon og nyheter.

Elevene gjør oppgave 3

Sjefredaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen, skrev i ukebrevet at de redaktørstyrte mediene og influenserne kan lære av hverandre. Elevene svarer på oppgavene.

Elevene gjør oppgave 4

Elevene skal bruke listen fra forrige oppgave og diskutere følgende spørsmål i par: Bør TikTokere få lov til å sitte i rettssalen og dekke saken på sine kanaler i sosiale medier? De skal samtidig forberede seg på å diskutere dette i en felles klassesamtale.

Avslutning

Avslutt økten med å la elevene diskutere spørsmålet i grupper eller i én felles klassediskusjon: Bør rettssaker dekkes av TikTokere?

Bruk gjerne øktens mål som utgangspunkt for oppfølgingsspørsmål når elevene diskuterer. Se forslag under:

Alternativer

Her finner du forslag til andre relevante undervisningsopplegg, samt Aftenposten Forklart sin podcast om dette temaet.

Kompetansemål

  • Samfunnskunnskap Vg1/Vg2

    Utforske og presentere dagsaktuelle tema eller debatter ved å bruke samfunnsfaglege metodar, kjelder og digitale ressursar, og argumentere for sine eigne og andre sine meiningar og verdiar.

  • Samfunnsfag 10. trinn

    Vurdere på kva måtar ulike kjelder gir informasjon om eit samfunnsfagleg tema, og reflektere over korleis algoritmar, einsretta kjelder eller mangel på kjelder kan prege forståinga vår.

  • Samfunnsfag 10. trinn

    Beskrive sentrale lover, reglar og normer og drøfte kva konsekvensar brot på desse kan ha for den enkelte og for samfunnet på kort og lang sikt.

  • Medie- og informasjonskunnskap Medie- og informasjonskunnskap 1

    Reflektere over kva rolle media speler for utviklinga av demokratiet i Noreg, og drøfte samanhengen mellom ytringsfridom og demokrati.

  • Medie- og informasjonskunnskap Medie- og informasjonskunnskap 1

    Reflektere over og vurdere etiske og juridiske utfordringar i ulike kommunikasjonssituasjonar og i eigne medieproduksjonar.

  • Mediesamfunnet Mediesamfunnet 2

    Drøfte betydningen av ytrings- og pressefrihet for et demokratisk samfunn.

  • Mediesamfunnet Mediesamfunnet 3

    Gi eksempler på skillet mellom private og redaksjonelle medieaktører og drøfte forskjeller på journalistikk, markedskommunikasjon, informasjon og underholdning.

Tverrfaglige temaer

  • Demokrati og medborgerskap
  • Bærekraftig utvikling
  • Folkehelse og livsmestring