En fremtid med kunstig intelligens?

Telefonen din ringer. Nummeret er hemmelig, men du tar den likevel.

“Hjelp, jeg har blitt bortført!” hører du i andre enden.

Det går kaldt nedover ryggen din. Stemmen er ikke fremmed. Det er broren din.

“Hva?” stotrer du.

“Hjelp, jeg har blitt bortført!” hører du igjen. “Du er nødt til å overføre 10.000 kroner til en konto for å få meg løslatt!”.

Hjertet ditt banker raskere. Du svetter i håndflatene. Hva er det som skjer? Hvem har bortført broren din?

Men det har ikke skjedd. Selv om det høres ut som broren din, så er det ikke det. Det er kunstig intelligens som etterlikner stemmen hans, så godt at det kan lure deg.

Det kan høres ut som et vilt fremtidsscenario, men dette er virkeligheten akkurat nå. Slike svindelforsøk har nemlig skjedd flere ganger den siste tiden, og formålet er å svindle bekymrede pårørende for penger. I USA var en mor så overbevist om at det var datteren hennes som ringte henne, at hun kontaktet politiet for å melde datteren som kidnappet.

Den siste tiden har en ny type telefonsvindel sett dagens lys. Familiemedlemmer ringes opp av svindlere, som ved hjelp av AI-genererte stemmer får ofrene til at tro at et familiemedlem har blitt bortført. Formålet er å få ofrene til å betale løsepenger. Foto: Unsplash

Selvkjørende, AI-drevne bilder er ikke lenger noe man bare forestiller seg i en sci-fi-film, og både filmskapere og musikkprodusenter har tatt teknologien til seg. Det virker i det hele tatt som om kunstig intelligens plutselig er overalt. Du kan chatte med MyAI på Snapchat, teknologien sorterer filmene og seriene dine på Netflix, og den er med på å bestemme hvilke innlegg du ser først når du går på Instagram og TikTok.

Sannsynligvis har vi kun sett begynnelsen. Det er bred enighet om at kunstig intelligens vil forandre fremtiden. Men hvordan?

Teknologien vil sannsynligvis bringe med seg gode ting. Kloke hoder sier at kunstig intelligens kommer til å gjøre det mulig å gi syke bedre behandling, løse klimautfordringer eller bidra til at færre mennesker i verden sulter. Det høres jo bra ut. La oss komme i gang, tenker du kanskje.

Men så enkelt er det ikke. Det er nemlig også en bekymring at kunstig intelligens kan bringe med seg problemer.

Bare se på populærkulturen. I nesten hundre år - bokstavelig talt - har man laget film om det ene skrekkscenarioet etter det andre.

Allerede i 1927 kom den tyske filmen Metropolis, som forteller hvordan en menneskelignende robot med navn Maria, infiltrerer og lurer et samfunn som faller fullstendig fra hverandre. I A Space Odyssey fra 1968 vender teknologien seg mot menneskeheten og begynner å handle på egen hånd. Det får - spoiler alert - fatale konsekvenser.

Dette er scenarier som kan få nesten hvem som helst til å engste seg. Det går nok ikke så galt i virkeligheten. Men noen av bekymringene er helt reelle.

Hva vil kunstig intelligens for eksempel gjøre med informasjonen vi møter, og ikke minst med hvordan vi møter den? Hva vil det gjøre med tilliten vår til informasjon og muligheten vår til å stole på den?

Feilinformasjon var et problem allerede før kunstig intelligens ble tilgjengelig for oss alle. For eksempel deler folk uriktig informasjon på sosiale medier, enten fordi de ønsker å påvirke andres holdninger, tjene penger eller rett og slett fordi de har misforstått et eller annet.

Med kunstig intelligens har det blitt enda lettere både å lure og å bli lurt.

Det er spesielt generativ kunstig intelligens som i denne forbindelsen gir ekspertene svette håndflater. KI-modeller som kan skape helt nytt innhold som tekst, lyd, bilder og videoer - når de fôres med data av de kloke hodene som har skapt dem.

Opp gjennom tiden har det blitt lagd mange filmer med kunstig intelligens som hovedtema. Mange av dem handler om hvordan teknologien kan få alvorlige konsekvenser for menneskeheten. I The Terminator fra 1984 går teknologien til krig mot menneskeheten. Foto: Shutterstock

Generativ kunstig intelligens hadde for eksempel en virtuell finger med i spillet da de to canadiske superstjernene Drake og The Weeknd tilsynelatende plutselig utga en sang ved navn Heart on My Sleeve våren 2023. Sangen rakk å finne veien til flere strømmetjenester før det ble avslørt at den var generert av kunstig intelligens. Etter å ha fått tilgang på lydklipp med Drake og The Weeknd sine stemmer, hadde programmet skapt nærmest en tro kopi av dem. Det er samme teknologi som er i bruk når svindlere etterlikner familiemedlemmers stemme for å lure folk for penger.

På samme måte kan man allerede nå forvrenge virkeligheten ved hjelp av AI-generte bilder og videoer. Man kan få det til å se ut som hendelser som aldri har funnet sted, har skjedd. At mennesker sier eller gjør ting de aldri har sagt eller gjort. Det kan få store konsekvenser.

Som da et AI-generert bilde av en eksplosjon ved det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon gikk viralt på internett, og i en kort periode påvirket hele den amerikanske økonomien.

Allerede nå ser vi at kunstig intelligens gjør det vanskelig å skille mellom virkelighet og fantasi. Men hvordan vil dette se ut i fremtiden? Når man på få sekunder kan generere ethvert bilde man kan ønske seg, ethvert musikkstykke med enhver kunstner, når man kan få chatbots til å skrive bøker, taler og nyheter. Er det i det hele tatt noen som vil ta sine egne bilder, filme egne videoer og lage egen musikk?

Hva om alle bilder du ser på sosiale medier, er KI-genererte? Hvis du og vennene dine kan generere feriebilder fra steder dere aldri har besøkt, eller fester dere aldri har vært på? Hvis ikke engang ansiktene du ser på TikTok er ekte? Og hvis en maskin bestemmer både hvilke nyheter vi skal se og hvordan de blir fortalt?

Hvis kunstig intelligens får fritt spillerom, vil maskinene sannsynligvis ikke bare kunne fabrikkere misvisende versjoner av virkeligheten, men også optimalisere de versjonene av virkeligheten den skaper.

Ut ifra den kunnskapen den har, kan den gi oss alt det statistikken sier at vi liker. Det vi lytter til, liker og klikker på. Vil den da kun lage musikk som lyer som Drake og The Weeknd fordi det er det som er øverst på hitlistene? Vil alle KI-generte ansikter likne Kim Kardashian og Christiano Ronaldo fordi det er de som får flest likes på Instagram? Vil alle nyhetshistorier handle om fotball og reality-tv fordi det er dette som får mest klikk?

Og hva kan vi egentlig stole på? Hvilken versjon av virkeligheten sitter vi igjen med?

Det kan godt hende at kunstig intelligens ikke erklærer krig mot menneskeheten slik den gjør i The Terminator. Men det er helt sikkert at den er i stand til å endre fullstendig på virkeligheten vår hvis vi lar den gjøre det.

Spørsmålet blir da, skal vi la den gjøre det?