Bevis det!

90 min

Hvordan kan du bevise at kilden bak en nyhet ikke er til å stole på? Det får du lære mer om her.

Oppgave 1

Les de ulike tipsene man bør kjenne til når man leser nyheter på sosiale medier. Disse tipsene er nyttige for oppgave 2.

Foto: Tenk.faktisk

Video: Faktasjekk av nettside

Dersom du trenger å se denne videoen om hvordan man faktasjekker en nettside igjen.

Slik sjekker du om det du leser er sant (1:48)

Oppgave 2

I denne videoen får du noen praktiske tips til hvordan du kan sjekke hvordan informasjonen du møter på nett er sant.

Slik sjekker du om det du leser er sant (1:48)

Oppgave 3

Alle disse fire sakene er falske. Velg deg én av dem og finn bevis for at saken er falsk. Noter ned bevisene i et dokument underveis i arbeidet.

Sak 1

Du har sikkert sett mange artikler om at det er mye mindre forurensing i luften på grunn av at alle folk sitter i karantene. Blant annet kom det flere bilder fra kanalene i Venezia som viste at vannet der hadde blitt mye renere, til og med noen delfiner hadde kommet til byen. Joda, vannet hadde blitt renere - men delfiner? Nope. Hvilke beviser kan du finne på at dette er falskt?

Sak 2

Mange har vært ute med tips til hva vi bør gjøre for å "vinne kampen mot Korona". Dette er en falsk post som utgir seg for å være fra UNICEF. Hvordan kan de avsløres?

Sak 3

Mange fikk denne falske meldingen fra venner og familie på Messenger. Hvordan kan du avsløre denne?

Sak 4

Flere medier har skrevet om "søringkarantenen". Det betyr at om du kommer fra Sør-Norge til Nord-Norge så må du være i karantene i 14 dager for å unngå spredning av korona. I denne artikkelen intervjues ordførere i flere kommuner i Nord-Norge der de forteller om mulige karanteneforslag. Det er jo selvsagt ikke riktig, men kan du bevise det?

Oppgave 4

Nå skal du presentere dine funn. I videoen fra Mediawise får du et konkret eksempel på hvordan du kan presentere bevisene du har funnet. Velg mellom to alternativer for hvordan du vil presentere din faktasjekk.

Eksempelvideo: MediaWise faktasjekk (03:00)