Bevis det!

90 min

Hvordan kan du bevise at kilden bak en nyhet ikke er til å stole på? Det får du lære mer om her.

Oppgave 1

Les de ulike tipsene man bør kjenne til når man leser nyheter på sosiale medier. Disse tipsene er nyttige for oppgave 2.

Oppgave 2

Se denne videoen. Her får du noen praktiske tips til hvordan du kan sjekke om informasjonen du møter på nett, er sann.

Slik sjekker du om det du leser er sant (1:48)

Oppgave 3

Alle disse fire sakene er falske. Velg deg én av dem og finn bevis for at saken er falsk. Noter ned bevisene i et dokument underveis i arbeidet.

Sak 1

Du har sikkert sett mange artikler om at det er mye mindre forurensing i luften på grunn av at alle folk sitter i karantene. Blant annet kom det flere bilder fra kanalene i Venezia som viste at vannet der hadde blitt mye renere, til og med noen delfiner hadde kommet til byen. Joda, vannet hadde blitt renere - men delfiner? Nope. Hvilke beviser kan du finne på at dette er falskt?

Sak 2

Mange har vært ute med tips til hva vi bør gjøre for å "vinne kampen mot korona". Dette er en falsk post som utgir seg for å være fra UNICEF. Hvordan kan den avsløres?

Sak 3

Mange fikk denne falske meldingen fra venner og familie på Messenger. Hvordan kan du avsløre denne?

Sak 4

Flere medier har skrevet om "søringkarantenen". Det betyr at om du kommer fra Sør-Norge til Nord-Norge så må du være i karantene i 14 dager for å unngå spredning av korona. I denne artikkelen intervjues ordførere i flere kommuner i Nord-Norge der de forteller om mulige karanteneforslag. Det er jo selvsagt ikke riktig, men kan du bevise det?

Oppgave 4

Nå skal du presentere dine funn. I videoen fra Mediawise får du et konkret eksempel på hvordan du kan presentere bevisene du har funnet. Velg mellom to alternativer for hvordan du vil presentere din faktasjekk.

Eksempelvideo: MediaWise faktasjekk (03:00)