Tverrles kilden - hvem er avsender?

Nå skal du øve deg på å sjekke en kildes troverdighet ved å bruke teknikken tverrlesing. Til slutt skal du presentere dine funn.

Oppgave 1

Du har sikkert hørt at du skal være kildekritisk, men hva betyr egentlig det? Og hvordan kan du være kildekritisk? I denne oppgaven skal du lese om kildekritikk. Det kan være lurt å notere underveis.

Oppgave 2

Se videoen "Hva gjør at vi kan stole på en kilde" (1:00) I videoen får noen tips til hvordan du kan jobbe kildekritisk. Noter ned tipsene i et dokument/skrivebok.

"Hva gjør at du kan stole på kilden?" (1:00)

Oppgave 3

Se videoen om "Tverrlesing" her får du en praktisk innføring i hva tverrlesing er.

"Tverrlesing (1:14)

Oppgave 4

Velg deg én av de fire sakene under. Tverrles kilden og vurder troverdigheten til innholdet i saken. Kan du stole på innholdet? Finn argumenter som taler både for og mot om kilden er troverdig.

Sak 1 - Strøm.no

Vindmøller har skapt mye engasjement i Norge. Kanskje du kjenner til strøm.no fra før? Hvem er strøm.no? Hvem er oppgitt som forfatter av artikkelen? Når er det nyttig å bruke strøm.no? Har de noe de ønsker å oppnå med det de skriver, tror du? Hva mener du om troverdigheten til denne avsenderen og artikkelen?

Kilde: Skjermdump fra Strøm.no sine nettsider

Sak 2 - Sportsbibelen.net

Elsker du sport? Da er kanskje denne saken noe for deg! Du kjenner kanskje til sportsbibelen.net fra før? Hvem er de? Hvem er oppgitt som forfatter av artikkelen? Når er det nyttig å bruke sportsbibelen.net? Har de noe de ønsker å oppnå med det de skriver, tror du? Hva mener du om troverdigheten til denne avsenderen og artikkelen?

Kilde: Skjermdump fra sportsbibelen.net

Sak 3 - Tek.no

Mange leser forbrukertester før de skal kjøpe noe. Er du interessert i teknologi? Da er kanskje sak 3 noe for deg! Du kjenner kanskje til Tek.no fra før? Hvem er tek.no? Hvem er oppgitt som forfatter av artikkelen? Når er det nyttig å bruke tek.no? Har de noe spesielt hun ønsker å oppnå med det hun skriver, tror du? Hva mener du om troverdigheten til denne avsenderen og artikkelen?

Kilde: Skjermdump fra tek.no

Sak 4 - Apotek 1

Mange søker på nettet når de lurer på ting angående sykdom og helse. Hvem er Apotek1? Hvorfor skriver de det de skriver? Hvem er oppgitt som forfatter av artikkelen? Når er det nyttig å bruke nettsiden deres? Har de noe de ønsker å oppnå med det de skriver, tror du? Hva mener du om troverdigheten til denne avsenderen og artikkelen?

Kilde: Skjermdump fra Apotek1 sine nettsider

Presenter funn

Oppsummer dine funn. Velg mellom to alternativer. I begge alternativene skal du følge sjekklisten som er vedlagt.

Eksempelvideo

Dette er kun inspirasjon til hvordan dere kan presentere saken.

Eksempelvideo fra MediaWise (1:17).