Tverrles kilden - hvem er avsender?
90-180 minTverrlesing er en teknikk for å sjekke kilders troverdighet. Elevene får praktiske tips slik at de selv kan tverrlese kildene sine.
Gjennomføring
Introduser temaet for timen og hva du ønsker at elevene skal ha lært i løpet av tiden dere har:
- Grunnleggende kildekritikk og kritisk mediebruk
- Hva er tverrlesing og hvorfor bruker vi teknikken?
- Kunne vurdere en kildes troverdighet ved å bruke tverrlesing
Del ut elevsiden.
Elevene gjør oppgave 1
Elevene leser om hvordan de kan være kildekritiske og hvorfor det er viktig. De får forklart teknikken som et nyttig verktøy for å være kildekritisk.
Elevene gjør oppgave 2
Gjennom å se videoen "Tverrles" (1:14) får elevene forklart som teknikk i .
Elevene gjør oppgave 3
Elevene skal velge seg én av fire saker. De skal tverrlese kilden bak saken og vurdere troverdigheten til innholdet. Elevene kan jobbe med oppgavene både individuelt og i par. Under finner du lærerveiledningen til de fire sakene, samt en plakat med tips til hvordan du tverrleser:
Elevene presenterer funn
Elevene skal nå oppsummere og presentere sine funn for klassen. De kan velge å lage en kort film eller skrive en argumenterende tekst. Filmen kan vises og teksten kan leses for klassen. Alt skal sendes til deg på slutten av timen på den plattformen dere bruker.
Avslutning
Elevenes funn presenteres til slutt og gir hverandre tilbakemeldinger. Som en avrunding på undervisningen, kan du ta opp et av introduksjonsspørsmålene igjen i en felles klassesamtale:
- Hva er tverrlesing og hvilken hensikt har teknikken?
Alternativ
Kompetansemål
Samfunnsfag 10. trinn
Vurdere på kva måtar ulike kjelder gir informasjon om eit samfunnsfagleg tema, og reflektere over korleis algoritmar, einsretta kjelder eller mangel på kjelder kan prege forståinga vår.
Samfunnsfag 10. trinn
Vurdere på kva måtar ulike kjelder gir informasjon om eit samfunnsfagleg tema, og reflektere over korleis algoritmar, einsretta kjelder eller mangel på kjelder kan prege forståinga vår.
Naturfag Vg1 RM
Utforske og presentere teknologi knyttet til eget utdanningsprogram og vurdere den i et bærekraftsperspektiv.
Samfunnskunnskap Vg1/Vg2
Utforske og presentere dagsaktuelle tema eller debatter ved å bruke samfunnsfaglege metodar, kjelder og digitale ressursar, og argumentere for sine eigne og andre sine meiningar og verdiar.
Medier og kommunikasjon
Innhente, vurdere og bearbeide relevante kilder i eget arbeid.
Norsk Vg2 YF
Bruke ulike kilder på en kritisk, selvstendig og etterrettelig måte.
Tverrfaglige temaer
- Demokrati og medborgerskap
- Bærekraftig utvikling