Prosjekt kvinne­helse

Ungdom trenger å vite hvordan de kan få korrekt og tilstrekkelig informasjon rundt kvinnehelse. I sosiale medier florerer det av feilinformasjon og myter rundt kvinnehelse. Personlige erfaringer blir delt på TikTok og kan oppfattes som objektiv faktainformasjon. Denne ressurssiden gir deg som lærer, helsesykepleier eller ungdomsarbeider støtte til å snakke med ungdom om kvinnehelse og sex fra et kildekritisk perspektiv.

Introduksjon til ressursen

I denne ressursen kan man få informasjon om vagina, la ungdom debunke myter, skape gode samtaler og diskutere delingskulturen om egen helse på sosiale medier. Du kan velge å bruke alle ressursene i satt rekkefølge, eller plukke ut enkelte ressurser som dekker ditt behov i møte med ungdom.

Kunnskap om kvinnekroppen er ikke bare noe jenter trenger. Alle har kvinner i livet sitt, være seg en kjæreste, en søster eller en mor. Å kjenne til hvordan kvinnekroppen fungerer er nyttig for alle.

Ressursen er utviklet i samråd med VGs nyhetsredaksjon og med utgangspunkt i deres prosjekt Vgina.

Hva er kvinnehelse?

Se videoen sammen og diskuter hva kvinnehelse er og hvorfor det er viktig å ha kunnskap om kvinnehelse.

VG svarer: Hva er kvinnehelse?

Samtalekort

Med disse kortene skaper dere gode samtaler om ulike temaer knyttet til kvinnehelse. Samtalekortene kan brukes i både store og små grupper.

Samtalekort

Kvinnehelse

Prosjekt Vgina

I mangel på informasjon om kvinnehelse har VG laget en egen side om kvinners helse og underliv. Her blir dere kjent med underlivet gjennom en interaktiv 3D-modell og kan lese tilhørende fakta på seks ulike språk. I tillegg forteller flere kvinner hvordan det er å leve med sykdommer i underlivet. Introduser siden som en god kilde til kunnskap om kvinners underliv, del siden med ungdom eller se på den sammen.

Foto: VG

AR-modell av vagina

Scann QR-koden med mobilen og følg linken for å se vaginaen i en AR-modell.

QR-kode til Vgina's AR-modell

Myter om sex og helse

Det finnes utallige myter om kvinnehelse og sex. Heldigvis mange av dem, og vi lagt ved 17 sexmyter som VG har utforsket og debunket. Men kan vi stole på svarene i VGs debunking? La ungdommen tverrlese kildene før dere diskuterer spørsmålet!

Trykk på bildet for å se hvordan man tverrleser

Debunk myter

I dette undervisningsopplegget skal ungdom selv få myter om kvinnehelse.

Gjennom å utforske og debunke myter om kvinnehelse skal elevene få korrekt kunnskap om egen helse, samt lære hvordan de kan vurdere påstanders troverdighet og pålitelighet. Opplegget er knyttet til kompetansemål i naturfag både på ungdomsskole og videregående.

Hvem bør vi lytte til?

I sosiale medier deler mange unge kvinner sine personlige erfaringer ved bruk av prevensjonsmidler. Enkelte kommer også med råd og oppfordringer til publikum og deres valg av prevensjonsmiddel. Introduser denne observasjonen for ungdommene og la de komme med eksempler etter å ha sett videoklippet. Diskuter deretter tilhørende spørsmål.

Skjermopptak fra TikTok

Videoer om kvinnehelse

VGTV har laget flere videoer om ulike temaer innenfor kvinnehelse.

Faktasjekk

Kan man stole på kreftprøven av livmorhalsen? Dette har Faktisk faktasjekket. Under finner du den originale artikkelen, i tillegg til en forkortet versjon som er tilpasset ungdom.

Andre undervisningsopplegg

Ønsker du å jobbe mer med kildebevissthet rundt helse, sex og sosiale medier? Her er noen undervisningsopplegg du kan sjekke ut.