Hva er Faktisk.no?

Faktisk.no er en ideell organisasjon og uavhengig redaksjon for faktasjekk av samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet i Norge. Vi skal også avdekke og forhindre spredningen av oppdiktede meldinger som utgir seg for å være ekte nyheter. Faktisk.no er et samarbeid mellom et bredt utvalg av de sentrale medieaktørene i Norge. I tillegg er Faktisk.no som eneste norske redaksjon tilknyttet det internasjonale faktasjekkernettverket IFCN (International Fact Checking Network).

Les mer om Faktisk.no her.Hva er Tenk?

Gjennom skoleprosjektet Tenk ønsker vi å øve unge i kritisk tenkning i møte med informasjon og påstander som de møter i hverdagen. Vi utvikler undervisningsopplegg om kritisk mediebruk og kildebevissthet. Undervisningsoppleggene skal legge til rette for elevaktivitet og refleksjon, og skal legges ut digitalt, åpent og tilgjengelig for alle. Skoleprosjektet skal også arbeide med temaene gjennom fysiske møter på skoler og i lokalsamfunn. Her vil vi trekke inn lokale samarbeidspartnere som lokale mediehus, biblioteker og andre aktuelle aktører. Målet med skoleprosjektet er at elevene utvikler kompetanse i kildebevissthet, og at de kan dra nytte av denne kompetansen både på skolen og i livet ellers. Prosjektet er finansiert av Sparebankstiftelsen DNB og Fritt Ord.

Sølve Kuraas Karlsen

Lektor og prosjektleder for Tenk

Sølve har jobbet med undervisning i 14 år i hele skoleløpet fra 1-13 innen fagene norsk, samfunnsfag, KRLE og naturfag. Over flere år har han utviklet og bidratt i prosjekter i skolen som skaper tverrfaglig læring og knytter skole og samfunn sammen. Sølve har Master i Grunnskolens norskfag fra Høgskolen i Sør-Trøndelag med fordypning i formidling av folketro og spøkelseshistorier.

Kontakt: sakk@faktisk.no

Vilde Kaasen Krogsrud

Lektor med tilleggsutdanning

Vilde har 8 års erfaring fra teknologiskolen Hundsund ungdomsskole. Der har hun undervist i matematikk, fransk, mat og helse, naturfag og valgfagene teknologi i praksis og sal og scene. Hun er utdannet lektor ved NTNU i Trondheim, og brenner for elevaktiv læring og senke terskelen mellom det elevene møter på skolen og ellers i livet. Ved siden av å jobbe som lærer har hun vært kursholder for BRO Aschehoug i seks år, tatt fag i romteknologi og mat og helse og hatt flere oppdrag for utdanningsdirektoratet. Vilde er også med i oppstartsselskapet Bokami, en digital arbeidsbok for elever og lærere.

Kontakt: vilde@faktisk.no

Er du interessert i å booke foredrag, kurs eller webinar med oss?

Ta kontakt med oss på tenk@faktisk.no


Tidligere medarbeidere:

Marie Samuelsen

Adjunkt med tilleggsutdanning